Синтетичните килими

Синтетичните килими

Най-популярното качество на влакната за синтетични килими от ново поколение е HeatSet. Килимите, които са направени от това влакно, изглеждат напълно като вълнени килими.

За да се получи влакно Hit Set, преждата BCF се обработва термично, опъва се и се усуква около оста си (колкото повече усукване, толкова по-добро качество, но и по-скъпа цена). Hit Set влакното има по-добри антистатични свойства и по-дълъг живот от влакната BCF.

Срокът на експлоатация на килим от полипропиленово влакно Hit Set е средно от 5 до 10 години (в зависимост от качеството на продукта и интензивността на използване).

Синтетичните килими. Третото поколение полипропиленова прежда е нишката Frize. Тази нишка се получава от нишките Hit Set, които се усукват в две нишки, след което се дават S и Z-образни къдрици на нишките и се обработват при много висока температура и влажност. Две усукани нишки и механична термична обработка правят структурата на преждата още по-подобна на структурата на вълната, преждата придобива оригиналния ефект „къдрене“. Това влакно е с малко по-дебел диаметър в сравнение с влакната Heath Set, има по-голяма еластичност и благодарение на смесването на нюанси от един и същи цвят се създава усещане за по-богати цветове. Най-новата технология на влакната при полипропиленовите килими е да даде възможност за кримпване на прежди от естествена вълна и по този начин получаване на вълнена усукана прежда или Wool-Frize.

Предимства на полипропиленовите килими

-ниска цена

-антистатичен характер

-не се намокря с вода, следователно, отблъсква петна на водна основа

-полипропиленовата нишка е боядисана по време на нейното производство, така че килимите винаги са устойчиви на цвят и не избледняват на слънце

-не причиняват алергии

-лекота на почистване

Недостатъци на полипропиленовите килими:

ниска устойчивост на износване при интензивна употреба

слаба, недостатъчна пожарна безопасност.