Предимства на бягащата пътека: Неочакваните предимства на бягането на бягаща пътека срещу бягане навън

Независимо дали предпочитате да бягате на закрито или на открито, има някои основни предимства от бягането на бягаща пътека. Разбирането как да използвате предимствата на бягането на бягаща пътека във ваша полза може значително да подобри всяко редовно бягане! Защо бягащите пътеки са толкова важни, но и някои разумни съвети как да направите рутинното си бягане по-забавно, безопасно и ефективно! 3 ПРЕДИМСТВА НА БЯГАЩА ПЪТЕКА

 

  • Бягащите пътеки осигуряват ефективна тренировка

Бягането е невероятно сърдечно-съдово упражнение, което е чудесно за цялостното ви здраве. Може да поддържа сърцето и белите дробове здрави. Това също е чудесен начин за изгаряне на калории, което може да помогне при загуба на тегло или поддържане. Докато бягането навън или на бягащата пътека предлага същите ползи за вашето здраве, бягането на бягаща пътека предлага някои опции, за да направите всеки стил на тренировка по-достъпен у дома. Например, бягаща пътека предлага опцията за бързи корекции на скоростта и наклона ви, предоставяйки точна информация за степента и скоростта, до която вероятно нямате достъп, когато бягате на открито.

Освен това прави структурираните тренировки като тренировки по хълм, тренировки за прогресия или интервални тренировки по-точни. Можете да направите специфични адаптации по време на вашата тренировка с едно щракване на бутон – вместо да се налага да бягате, да карате колело или да шофирате до определено място, за да завършите тренировката си за бягане за деня.

 

  • Бягащите пътеки предлагат абсорбция на удара

Това, което много бегачи може да не осъзнават, е, че множеството повърхности, върху които бягат, имат различни нива на поглъщане на удара. По-меките повърхности обикновено създават повече абсорбция на удари и са по-лесни за тялото Ви – стави, мускули, връзки и кости. Не всички повърхности са създадени еднакви. Предимството на бягащите пътеки е, че те са проектирани с вградена технология за абсорбиране на удари – повърхност, специално проектирана за бягане.

 

  • Бягащите пътеки позволяват предсказуемост на повърхността

С бягаща пътека получавате предсказуемостта на вашата повърхност, която бягането на открито не позволява. Когато сте на открито, има елементи, които просто не можете да предвидите. Например прескачане на бордюр, избягване на кучешки изпражнения или може би подминаване на друг човек по пътеката.

 

Често бягането на открито изисква адаптация и често тази адаптация означава странично движение.

Ако се възстановявате от нараняване, бягането сред неравни повърхности и извършването на непредсказуеми странични движения не е идеалното за Вас. Ще бъдете подложени на възстановително обучение твърде рано. Предвидимостта на бягащата пътека може да бъде предимство.

Ако сте бегач, който участва в местни маратони или нещо друго на открито, е добре да практикувате бягане по неравни повърхности. Така че да сте подготвени за тези предизвикателства в деня на състезанието. Поради тази причина не се препоръчва да бягате на бягаща пътека всеки ден, освен ако нямате нараняване. Въпреки това, ако няколко пъти седмично да бягате на по-мека повърхност може да е от полза за програмата на всеки бегач.

Прочетете повече тук.