Практикуване на йога – колко е твърде много

Практикуване на йога – колко е твърде много, полезна информация за духовната страна на йога от yogasofia.com

Практикуване на йога

Ако сте ученик по йога, който желае да продължи да учи и да се развие в „напреднал“ практикуващ йога учител, първият въпрос, който трябва да си зададете, е: „Как да го направя?“ Човек не може да има „сериозна“ практика, като взема от време на време краткосрочни часове или изследва различни стилове без никаква сплотена посока. Всички ние се нуждаем от опитно ръководство, като се вземат предвид нашите индивидуални личности, черти, обстоятелства и най-важното, нашите недостатъци. Само опитен йога гуру може да ръководи и тренира по определен път, който ще ни помогне да постигнем желаните цели, като в същото време се развиваме като личности в процеса. Всъщност в миналото гурута са приспособявали ежедневната практика според личните нужди на своите ученици. Това все още се прави в Хималайския йога институт и до днес и е специално допълнение към всички наши курсове за обучение на учители по йога.

Колко време

Без значение къде може да бъде фокусът на ученика по йога (асани, крии, пранаяма, пеене, медитация и др.), от само себе си се разбира, че човек трябва да практикува редовно. Което води до следващия въпрос: За да станете „сериозен“ йогин, колко трябва да тренирате или практикувате?

Има такива, които са доста щастливи да практикуват йога по 15 минути на ден, и други, които практикуват по-дълго. Някои хора са в състояние да стискат по няколко часа на ден. Ако практиката в ранните години е последователна и поне с продължителност един час на ден, тялото се кондиционира и настройва да получава подобни резултати дори при по-кратки сесии в по-късните години.
И да, много е възможно да прекалите. Уверете се, че в края на тренировъчната сесия трябва да се чувствате спокойни и заредени – НЕ изтощени.

Много зависи от вашата възраст и ниво на фитнес, така че не забравяйте да вземете предвид това, когато практикувате асани. Уверете се, че практикувате внимателно и осъзнато, като слушате всички знаци от тялото си. Не забравяйте, че вие ​​сте единственият, който наистина може да прецени дали се пренапрягате или не, така че по-добре обърнете внимание на всички тласкащи усещания, които могат да възникнат.

Дори и най-опитните гурута ще ви кажат, че те все още се учат и се борят по един или друг начин. Йога е процес на учене през целия живот. Тези, които твърдят, че вече са просветени, може да заблуждават себе си и другите. Истински просветеният майстор никога няма да направи такива претенции.

Колко често и колко дълго

Когато човек започне да практикува йога, често има период на меден месец, когато човек е ентусиазиран и силно мотивиран да практикува ежедневно. Новите студенти разбираемо са очаровани от цялото преживяване, с общо чувство на въодушевление и може би малко облекчаване на тялото – както в теглото, така и в духа. Но след като рутината настъпи, те могат да намалят честотата на практиката си.

Въпросът, на който трябва да се отговори, е следният: каква трябва да бъде продължителността и честотата на йога практиката? Зависи от няколко фактора. Те включват избрания стил на вашата йога практика, вашата диета, други видове упражнения или физическа активност, с които може да се занимавате, конкретни наранявания или физически ограничения; и т.н.

Практикуване на йога – Определяне на цели

Някои хора могат лесно да се занимават с йога, докато други може да се борят цял ​​живот, за да постигнат същото. Може да са необходими години, за да овладеете една поза. Когато принудим тялото си да заеме позиции, за които то не е готово, шансовете за нараняване се увеличават. Това не означава, че не трябва да опитваме пози, които са предизвикателни или сложни. Не забравяйте, че това е пътуване: започваме с поза, работим върху нея няколко години, преди най-накрая да я овладеем.

Като цяло, солидна едночасова йога практика 3 пъти седмично е страхотна; все пак имайте предвид, че малко йога всеки ден е идеално. Ако всичко, което можете да отделите, са 20 минути на ден, винаги е по-добре, отколкото да пропуснете тренировката си и след това да правите дълга практика от време на време.

Подходът, който трябва да предприемете

Целите за започване на йога могат да включват:

  • изграждане на сила;
  • увеличаване на гъвкавостта;
  • подобряване на стойката;
  • загуба на тегло;
  • почистване на вашите чакри;
  • контролиране на емоциите ви;
  • облекчаване на стреса;
  • комбинация от някой от тези фактори.

Подобряването на стойката и гъвкавостта е пряко свързано с честотата и продължителността на вашата практика. Както и с това, което правите, когато сте извън постелката. Да бъдеш привързан към бюрото по 8 часа на ден. Да тичаш няколко мили всяка седмица. Или да се занимаваш с тренировка с тежести, всичко това играе роля. Гъвкавостта ще намалее, ако се занимавате дълги часове на бюрото. Или пркатикувате физически упражнения и само от време на време йога. Като цяло, за да увеличите гъвкавостта, трябва да практикувате йога повече от други физически дейности.

Загубата на тегло също се отнася не само до вашата практика, но и от това, което ядете и начина ви на живот. По-добре е, ако можете да допълните йога практиката си с друга интензивна сърдечно-съдова дейност, като плуване или танци.

Стилове

Докато повечето стилове йога наблягат на дълбоко и ритмично дишане, което води до релаксиращ ефект върху нервната система, редовни уроци по възстановителна йога и аз практиката на дитация са прекрасни начини за ефективно намаляване на стреса.

Хатха или възстановителната йога може да увеличи гъвкавостта, както и да помогне значително за намаляване на стреса. Виняса флоу класовете могат да подобрят гъвкавостта, докато силовата йога помага за изграждане на сила.

Като цяло важното е да намерите клас, учител и стил, който ви позволява да постигнете желаната цел.

Раджадхираджа йога е разработена в продължение на хиляди години. С намерението да прочисти и подсили чакрите. Да регулира ендокринните жлези и да балансира емоциите. Има много лечебни свойства и може да се използва и в йога терапия. Ако помага за справяне с емоциите и води до усещане за общо благополучие. Освен това, всички гореспоменати ползи се натрупват и от практиката на Раджадхираджа йога. Ето защо тази школа по йога днес е най-всеобхватната, добре закръглена система за развитие на тялото, ума и душата.

Практикуване на йога комбинации – Изберете разумно

Други видове упражнения или физическа активност, които може да правите, могат да играят важна роля. На много спортисти им липсва гъвкавост, ако не включват стречинг и йога в ежедневните си рутини. Така че, ако не постигате очакваните резултати, бихте искали да разгледате комбинацията от всичко, което правите, и да видите дали има връзка. Правете редовни измервания на постигнатите резултати.

Както при всички насоки, описаните по-горе са от общ характер и може да изискват допълнително персонализиране и фина настройка. За да ви помогнат да постигнете желаните резултати. Независимо дали тепърва започвате да практикувате или желаете да овладеете напреднали пози. Най-добрият съвет би бил: практикувайте йога доволно. Като същевременно имайте предвид, че искате да се почувствате спокойни в края на практиката си – не изтощени.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО