Кои са храните съдържащи витамин D?

Кои са храните съдържащи витамин D?

Как можем да си набавим храни съдържащи витамин D?

Най-бързият начин да получите витамин D е консервиран черен дроб на треска. Да, той е безумно калоричен, но е достатъчно да изядете 20-30 грама черен дроб на треска. Или да го намажете върху парче хляб на закуска и можете да сте напълно спокойни през следващите два-три дни. Така ще имате витамин D в повече или по-малко адекватна концентрация. Други от храни съдържащи витамин D са: пълномаслени млечни продукти, яйчен жълтък, сардини, змиорка, херинга. 

Въпросът обаче е в друго. Вие сами никога няма да можете да измерите дозата витамин D, от която се нуждаете всъщност.

Точната оценка на производството на витамин по време на излагане на слънце е доста трудна. Но има доказателства, че в кожата на възрастен, облечен в бански костюм и изложен на слънце на нивото на минималната еритематозна доза (леко зачервяване на ден след облъчване), се образува количество витамин D, еквивалентно на 10 000–25 000 IU. 

През есенно-зимния сезон се препоръчват предимно различни хранителни добавки за профилактика и корекция на дефицита на витамин D. Могат да се консумират както на празен стомах, така и с храна. Режимът на консумация на витамин D също може да бъде различен. От всеки ден до три пъти годишно (организмът е в състояние да натрупва витамин D и да го използва при нужда). Странични ефекти почти не се наблюдават, освен в случаите на предозиране. 

Ето защо е много важно да следвате препоръките и да избягвате едновременната употреба на няколко добавки (например мултивитамини и витамин D поотделно).

Mожем ли сами да установим недостиг на витамин D?

Симптомите на D-дефицит обикновено се виждат явно само при деца, когато имат рахит – големи чела, кокалчета на пръстите и удебеления по ребрата. 

Но има неща, които не са очевидни. Като наличие на крампи, особено през нощта, извиване на краката, наличие на затруднено заспиване или често събуждане, изпотяване на врата и главата. 

И винаги трябва да го оценявате като цяло. Ако има проблеми със съня, изпотяване, остра реакция , това може да е един от симптомите, че има дефицит на витамин D. На това трябва да обърне внимание всеки, който спазва диети с ниско съдържание на мазнини. Защото тялото им, дори по време на излагане на слънце, не може да произвежда достатъчно витамин D. Това е така, защото нямат достатъчно холестерол, за да го произвеждат, както казахме по-рано.

бижута

Правила при носене на бижута

Какви са видовете бижута?

Човешката цивилизация е измислила много различни аксесоари за бижута. Това са и пръстени, и обеци, и вериги, и колиета и много, много повече. Следователно основната разлика не е в това какви бижута използва една жена, а от какъв метал е изработена и с какво е украсена. 

Какви са правилата при носенето на аксесоари?

 • Златото не трябва да се комбинира със сребро. Но с платина, както и с бижута от бронз, златните предмети са в перфектна хармония.
 • Диамантите започват да „играят с нови цветове“ в комбинация с тюркоаз и нефрит. Но с кубични цирконий не трябва да ги носите.
 • Една зряла жена трябва да избягва „детските“ бижута. Нека гъбки, ягодки и сърчица да се оставят на тинейджърите.
 • Абсолютно претенциозно изглежда евтино бижу в комбинация с истински стойностни бижута. Затова трябва да изберете едно нещо: или златни обеци, пръстени и вериги, или пластмасови мъниста.

Как да изберем красиво, но и качествено бижу?

Абсолютно всяка дама иска да изглежда стилна, достойна и неустоима. Е, ние се опитваме да сбъднем тези мечти и да предложим изящни бижута на чудесна цена.

Не всяко украшения може да се нарече бижу. Тук не става въпрос за бижута или фалшиви камъни. Резултатът от бижутерската работа е комбинация от няколко аспекта: наличието на благороден метал и художествена обработка в продукта, правилното предназначение на декорацията и марката от вътрешната му страна.

Защо някои продукти не могат да се нарекат бижута?

За благородните метали

Думата „бижутер“ идва от немското juwel, което означава „бижу“. Следователно, на първо място, бижутата са скъпоценности, изработени от благородни метали: злато, сребро, платина или паладий.

Металите се считат за ценни по няколко причини. Те са устойчиви на химическа атака, рядко се срещат в природата, а извличането им е непосилно скъпо.

Бижутата не се правят от благородни метали в чист вид. Това се дължи на мекотата на естествения материал, неговата податливост на износване и висока цена. Обикновено компаниите за бижута използват сплави, чийто състав се пази в най-строга секретност. Сплавите се различават по цвят, твърдост, точка на топене, както и процентно съдържание на най-благородния метал. Процентът определя металната проба, за която ще говорим в следващите две статии.

електронна винетка

Какво е електронна винетка и как се избира?

Плащане на пътни такси

Плащане на пътни такси за МПС с максимално допустимо тегло до 3500 кг вече може лесно да се изпълни със закупуване на електронна винетка. Основните характеристики на електронната винетка не се различават много от класическата винетка под формата на стикер. Закупувайки онлайн, можете да използвате всички магистрали и скоростни пътища в Република Словения за периода на валидност и таксата не се заплаща въз основа на изминатото разстояние.

Превозните средства без валидна електронна винетка не могат да влизат в платен път.

Електронната винетка е свързана с регистрационния номер на превозното средство. При нейното закупуване е необходимо да въведете номера и държавата на регистрация и да изберете електронна винетка за класа на таксата. Ако регистрационният номер в системата не съвпада с регистрационния номер на превозното средство, таксата не се счита за платена. Клиентът е отговорен за въвеждането на правилния номер на регистрационната табела и избора на подходящ клас на таксата.

Вид и клас електронна винетка

Първият клас на такса включва еднопистови моторни превозни средства (например мотоциклети). Едноколесните моторни превозни средства са всички превозни средства с ширина на коловоза до 50 сантиметра. Можете да използвате измервателна лента или шивашки метър, за да измерите пистата от единия външен ръб до другия.

2A тол – превозни средства с максимално разрешено тегло до 3500 кг и височина над предната ос до 1,3 метра. Това включва повечето леки автомобили, миниванове, високопроходими автомобили, джипове и пикапи.

В класа 2В влизат превозни средства с максимално разрешено тегло до 3500 кг и височина над предната ос над 1,3 метра. Това са повечето многоцелеви автомобили и лекотоварни автомобили).

От кога може да се възползваме от онлайн плащането на такси?

От 1 декември 2021 г. годишните (и полугодишните за мотоциклети) електронни винетки ще бъдат достъпни за закупуване и използване. Седмичните и месечните електронни винетки ще бъдат достъпни от 1 февруари 2022 г.

при покупка на евтина врата

На какво обръщаме внимание при покупка на евтина врата за къща – 2 част

Стилната и евтина входна врата трябва да :

Тя трябва да бъде в хармония с интериорния дизайн и в същото време надеждно да защитава къщата от негативните ефекти на природата, да играе ролята на отличен шумо и топлоизолатор и да поддържа комфортен микроклимат в къщата.

Купуването на евтини врати за вашия дом е доста трудна задача. Необходимо е не само да изберете модел за цената, но и да вземете предвид много други фактори при покупка. Металните улични врати трябва да бъдат:

Надежност и издържливост са основни изискавания при покупка на евтина врата

Надежден. Ето защо си струва да се обърне внимание на дебелината на стоманения лист, използван в металната конструкция, и вида на ключалките. За надеждна защита на къщата от кражба с взлом е по-добре да изберете евтини модели с дебелина на листа 1,5 мм и две надеждни брави.

Издръжлив. Устойчивостта на вратата на механично натоварване се осигурява от наличието на усилватели и подсилени панти.

Имат атрактивен завършек. За това се използва покритие на вратата, което е устойчиво на ултравиолетова светлина, валежи и ниски температури.

Притежават висока топло и звукоизолация. Кухината на входната врата обикновено се запълва с минерална вата или пяна, което намалява загубата на топлина и нивото на проникване на шум отвън. А двойна гумена уплътнителна примка, минаваща по ръба на крилото, подобрява изолацията на вратата.

Ние сме Феникс Корект.

 • Шоурумът ни е в : гр. София, ул.“Г.С.Раковски 29″.
 • Телефон за връзка с нас: +359 877 300 789.

Когато купувате евтини входни врати за частна къща, трябва да обърнете внимание на модели, които се различават по някои от характеристиките си от обикновените метални врати:

Първо, те трябва да принадлежат към 3-ти клас на безопасност.

Второ, да има противопожарни характеристики. Такава врата няма да позволи на огъня и дима да се разпространяват бързо и лесно, което е особено важно за частна къща.

При покупка на евтина врата за частна къща собствениците трябва да решат проблема с оптималното съотношение на цена, надеждност и топлоизолационни свойства. Има много опции, всяка от тях има плюсове и минуси.

Дървена конструкция

Устойчива тенденция на дървена конструкция

Напоследък се наблюдава устойчива тенденция на вътрешната миграция в България, при която над 37% от хората, предимно на млада възраст, се местят да живеят от града на село по данни на Института за изследване на населението и човека при БАН. Тази тенденция е свързана с новия начин на мислене, еко-култура на хранене, поведение и живеене. Хората търсят качество на здравословен начин на живот близо до природата и нашата дървена конструкция на куполна къща.

Човечеството, технологиите и улесненията в нашето ежедневие се развиват с огромни темпове

За съжаление това води до още по-голям спад в качеството на живот в големите градове и рисковете, който крие той.
Замърсяването на въздуха и храната – Според проучване на Европейската агенция за околната среда от 2018г – България е държавата с най-замърсен въздух в Европейския съюз. Ежедевното поглъщане на милиони финни прахови частици води до редица аспираторни заболявания и аномалии в човешкото тяло. Този проблем преплетен с химикалите и новите модифицирани храни , които приемаме доброволно в нашите организми очертават един малък аспект от настоящето ни и ясно показват магистралата към бъдещето ни.

До 2030 година2/3 от населението на Земята ще живее в градовете,  прогнозира ООН в свой доклад.

До 2050 година 90% от населението на Земята е концентрирано в няколко стотин мегаполиса.

До какво довежда това може да се види на примера на сегашната карантина! Имаме усещане, че сега е тренировка за нещо много по-сериозно… Освен това зад целия рози коронован шум някак незабелязано мина закон, даващ зелена светлина на 5G в България!)

Градовете и техните жители ще са свързани помежду си в мрежи

 • оптимизирани в сферата на потребление на енергия,
 • транспорта, логистиката, здравеопазването,
 • развлекателния сектор и много други.

Всички тези услуги се основават на събиране на данни!

Какви могат да бъдат решенията?

Дървена конструкция на куполна къща е с много по-малко тегло от стомано-бетонова конструкция на конвенционална сграда и е  възможно да бъде изпълнена върху ивичен фундамент или точкови бетонови фундаменти, без метална решетка в основата на къщата. По този начин осигуряваме наличие на здравословното за човека естествено магнитно поле.

Масло от риган

Как да се справим с грипа като излолзваме масло от риган?

Лечебните свойства на маслото от риган

Масло от риган унищожава бактерии, гъбични и дрожди, изхвърля паразитите от тялото и се бори с вирусите.

Последните научни доказателства сочат, че това масло е толкова ефективно срещу колит, колкото и лекарствата, отпускани по лекарско предписание, само без странични ефекти. В допълнение, той насърчава регенерацията на чернодробните клетки. Но това не е всичко. Има повече от 30 полезни свойства. Впечатляващо, нали?

Ако и вие като мен се страхувате от рискове за здравето, като тези, свързани с приема на антибиотици, е време да обърнете внимание на този натурален продукт.

За кожни заболявания

В разредена форма е подходящ за локално приложение в борбата с кожни заболявания. Просто добавете 1 ч. л. зехтин или кокосово масло към концентрирания продукт. базово масло за всяка капка етерично масло.

Благодарение на своите антибактериални свойства, помага да се отървете от акне. Почиства добре порите и предотвратява развитието на акне. Разредете 2-3 капки в чаша вода и нанесете върху проблемна кожа с памучен тампон. Ако се появи зачервяване, направете почивка за няколко дни и намалете концентрацията на основния компонент (добавете още вода).

Можете също да добавите 2-3 капки към любимия си почистващ препарат (гел, пяна, лосион и др.).

Масло от риган за отслабване

Изследванията показват, че една от съставките на маслото от риган, карвакрол, помага за контролиране на нивата на холестерола, инхибира образуването на нови мастни клетки и помага за изгарянето на мазнините, които вече са складирани в тялото.

Подпомага храносмилането

Увеличава производството на жлъчка и храносмилателни ензими, които спомагат за усвояването на ценните вещества. В резултат на това се подобрява обмяната на веществата и се нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

Маслото от риган елиминира паразитите

Друга важна полза за здравето е способността да се убиват опасни организми като ламблии, тении и кръгли червеи.

Вътрешна-оптимизация-на-сайтове

Техническа оптимизация на сайта

Техническа оптимизация на сайта

Техническата оптимизация е една от най-важните стъпки в комплексната оптимизация на сайта, която е отговорна за настройката на индексиране, бързото зареждане и коректното показване на сайта на различни устройства.

Вътрешна оптимизация на сайтове

Цялата работа по основната оптимизация на сайта може да бъде разделена на външна и вътрешна.

Вътрешната оптимизация означава работа директно със сайта: неговият админ панел, код, хостинг.

Вътрешна оптимизация на сайтове – видове:

 • технически – подобряване на техническите параметри: стабилност на работата, достъпност за търсещи роботи, липса на неработещи връзки и др.
 • текст – подобряване на качеството на текстовете, осигуряване на съответствието им с изискванията на аудиторията и търсачките;
 • използваемост – работа с поведенчески фактори, включително отчитане на очакванията на потребителите от съдържанието, адаптиране към мобилни устройства, увеличаване на скоростта на зареждане на страници.

Правилно извършената техническа оптимизация дава 50% успех в промоцията. Търсачките имат ясни изисквания – Google и Yandex имат различни изисквания. Проверяваме сайтовете на нашите клиенти с контролен списък от 250 параметъра. Изучаването на всеки артикул гарантира успешно популяризиране и в двете търсачки.

Външна оптимизация на сайт

Външната оптимизация работи върху имиджа на сайта от гледна точка на търсачките и хората. Репутацията се влияе от други ресурси, които се свързват с вашите, както и от потребители, които оставят коментари за вас и споменават вашата марка в своите публикации.

Компоненти за външна оптимизация:

 • появяване в SERP – работа със сниппет чрез заглавия, описания, въвеждане на микро маркиране и турбо страници, разширени отговори и други фактори;
 • Липса на 404 отговора или други грешки, които пречат на използването на сайта.
 • Без вируси. Проверявайте редовно сайта, настройвайте правилата за достъп до него и също актуализирайте CMS, когато бъдат пуснати критични поправки.

Целта на този етап е работещ уебсайт.

Работа с ключови думи

За по-нататъшни етапи на оптимизиране на уебсайта – оптимизиране на текстове, създаване на нови страници, свързване – ще трябва да съберете семантично ядро, тоест ключови фрази, свързани със сайта. Размер – от стотици думи до стотици хиляди в случай на онлайн магазин.

Life hack: За търговски сайтове ключовете, указващи безплатното естество на услугата или безплатното получаване на стоките, са нерентабилни. Елиминирайте ги.

След това трябва да групирате заявките, тоест да комбинирате избраните ключове в групи за по-ефективно популяризиране. Също така групирането ви позволява да не създавате ненужни или дублиращи се страници.

За още информация за: вътрешна оптимизация на сайтове

Глутатионът

Дневна нужда от глутатион

Дневна нужда от глутатион

Оптималният дневен прием на глутатион зависи от възрастта и общото здравословно състояние на човека, както и от наличието на хранителни вещества в ежедневната диета. Производството на трипептид от тялото намалява с възрастта, поради което добавката на глутатион често се налага при хора над 50 години. Дневният прием на трипептид се определя, като се вземат предвид всички тези фактори и варира от 50 до 600 mg. Експериментално е доказано, че добавките с глутатион се приемат най-добре заедно с аскорбинова киселина – по този начин трипептидът се усвоява по-бързо от организма.

Съвети и възможни странични ефекти при прием на глутатион

Най-популярните форми на добавка на глутатион са перорални капсули и прах за инжекции. Трипептидът не трябва да се приема с алкохол и ако използвате други лекарства, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Добавките с глутатион обикновено се дават на курс от 1 месец. Ако е необходимо, курсът на лечение може да се повтори, но само след почивка от 3-4 седмици. Дозировката на лекарствата се изчислява индивидуално, в зависимост от здравословното състояние на лицето.

В някои случаи употребата на добавки с глутатион е свързана със странични ефекти като разстроени изпражнения и по-ниско кръвно налягане. Ако се почувствате по-зле, трябва да спрете приема на трипептида и да се консултирате с лекар.

Професионални прегледи, процедури и интравенозни инжекции – Клиника Ревив София. Адрес: гр. София, ул. Хенрих Ибсен №13,South Park Building, срещу Paradise Center.

Телефон за връзка:+359 (0)876 442 445.

Прием на глутатион по време на бременност и кърмене

Глутатионът е противопоказан при бременност и кърмене. Това се дължи на липсата на резултати от клинични проучвания за безопасността на употребата на трипептида от бременни или кърмещи жени. Ако, докато приема трипептидни добавки, жена с репродуктивен потенциал подозира възможна бременност, тогава е необходимо да спрете употребата на глутатион и да се консултирате с лекар.

Глутатион в козметологията

Глутатионът се използва широко в козметологията поради своите антиоксидантни свойства. Трипептидът ускорява регенерацията на увредените тъкани, а също така забавя процеса на стареене. Глутатионът подобрява еластичността на кожата, прави я да изглежда здрава и добре поддържана и подобрява тена. Ето защо трипептидът е включен в козметиката против стареене, което помага за подмладяването на кожата.

Прочете още за глутатиона.

Пране на мека мебел

Получете професионлно почистване

Професионално пране на мокети и пране на мека мебел

След почистване с помощта на професионални екстрактори, както Ви разказахме в предишната статия, идва ред на тестването.

След това специалистите проверяват качеството на почистването, извършено с хартиена кърпа, и след това връщат косъма на мокета в първоначалното му положение със специална машина снабдена с турбо четка.

Такова химическо чистене на мокети трябва да се прави от един до три пъти годишно, всичко зависи от състоянието и вида на мокета и колко натоварвания той може да издържи.

Също така, по време на обработката на мокета със специализирани средства, мокетът задължително се дезинфекцира, премахват се всички видове микроби, бактерии и други паразити, които просто обожават да живеят във вътрешността на мокетите. Един акар живее живот, равен на четири месеца, и през този период той успява да отложи до триста ларви и когато има много от тези акари, хората могат да развият алергии.

Също така професионалното почистване на килима помага за възстановяване на цвета и структурата на влакното на покритието. И килимът става свеж, чист и красив.

За нас – ние Фирма Brilliant cleaning на Вашите услуги. Email: info@brilliant-cleaning.bg.

Разгледайте и другите ни услуги за пране на мека мебел, мокети и други

Можете да се свържете с нас на телефон: +359 885 787 821.

Съществуващи методи за почистване на мокети

Има няколко често използвани метода за почистване на килими.

Най -често срещаният начин за почистване на килими е влажно почистване. Мокрото почистване трябва да се извършва с четка, за да не се повреди структурата на килима. Заедно с четки се използват специални прахове и препарати за премахване на петна. Много е важно да не смесвате перилни препарати, тъй като в резултат на химическа реакция смесените препарати могат да повредят значително килима. Мокрото почистване също не се препоръчва за килими на лепилна основа. Леките петна от замърсявания могат да се почистват с топла вода и четка без използване на разтворители или прахове.

професионална прахосмукачка

Робот- професионална прахосмукачка

Робот -прахосмукачката има огромен брой предимства пред другите видове прахосмукачки:

 1. Спестяване на време. За да може роботизираната професионална прахосмукачка да започне своята работа, вашето присъствие не е необходимо. Той ще направи всичко за вас. Някои роботи имат възможност да програмират свой собствен работен график.
 2. Наличието на животни в къщата. Не всеки собственик на домашен любимец има възможност да почиства козината им всеки ден. И роботът -прахосмукачка има такава функция.
 3. Голям по размер  апартамент. Със сигурност често сте уморени, ако трябваше да използвате прахосмукачка върху големи площи. Прахосмукачката -робот ще стане незаменима при такива условия.

Разбира се, професионална прахосмукачка има и недостатъци. Той се справя лошо с почистването на ъглите в една стая поради заоблената си форма; той не може да почисти лепкава храна или напитки и има проблеми с почистването на влажни повърхности.

Как да тествате прахосмукачка?

За да разберете коя професионална прахосмукачка е подходяща за Вашия тип почистване, трябва да я тествате и да разберете колко добре събира мръсотия, колко отломки задържа, колко шумно работи и дали е лесна за работа. Първо трябва да решите целта за закупуване на това устройство и след това да подчертаете редица важни параметри за тестване.

 1. Захранване

Мощността на прахосмукачката определя нивото на напрежение във вашата мрежа. Колкото по -голяма е мощността, толкова повече енергия консумира. Но едно и също ниво на мощност за прахосмукачките не означава, че те ще бъдат еднакво ефективни. Колкото по -ниска е мощността, толкова по -малко ще трябва да платите за електричество. Най -добрият вариант би бил да изберете прахосмукачка с регулатор на мощността. Тя може да бъде цифрова или механична. Цената на цифровото ще бъде малко по -висока.

 2. Видове въздушна филтрация

Във прахосмукачката освен торбата има и други видове филтри.

Груб филтър. С негова помощ се извършва първично пречистване на въздуха. Филтърът може да бъде торба с вода или контейнер за събиране. Той е удобен с това, че задържа всички големи частици отломки.