Как различните държави празуват Нова година?

Нова година по света през 2023 г

Нова година е първият ден от годината според григорианския календар и се пада точно една седмица след Коледа от предходната.

Нова година е официален празник във всички страни, които спазват григорианския календар, с изключение на Израел. Това го прави най-разпространеният официален празник в света.

Някои страни може също да имат 2 януари като допълнителен новогодишен празник.

Страните, които все още използват Юлианския календар, празнуват Нова година на 14 януари.

Как се отбелязва празникът?

Традиционно се празнува с фойерверки по целия свят в 00:00 часа в местните часови зони.

История на новогодишния ден

Това е такава част от живота ни, че може да е изненадващо да научим, че празнуването на първия ден от новата година на 1 януари е сравнително модерна практика

С установяването на Римската република през 509 г. пр. н. е. върховната власт принадлежи на двама консули, които се избират всяка година. От 222 г. пр. н. е. те поемат длъжността на 15 март (Мартенските иди). През 153 г. пр. н. е. консулите започват да поемат властта на 1 януари (януарските календи). Сега отбелязва началото на консулската или гражданска година, както и на календарната година.

Когато януари и февруари били добавени, те всъщност бяха добавени към края на годината. Месецът е наречен Янус на името на римския бог на вратите и портите. Янус имаше две лица, едното гледаше напред и едното гледаше назад, подходящо име за месеца в началото на годината.

Въпреки това традиционното пролетно откриване на вегетационния сезон и времето за военни кампании все още се спазваше като популярно празнуване на Нова година.

През Средновековието са били използвани редица различни християнски празнични дати за отбелязване на Нова година, въпреки че календарите често продължават да показват месеците в колони, вървящи от януари до декември по римски начин. През 11 век Уилям Завоевателя постановява януари като официален старт на годината в Англия. Въпреки това извън кралския двор никой не обръща особено внимание.

За някои части на Европа Нова година се определяше от Великден, което означаваше различна дата на всяка година.