Какво е електронна винетка и как се избира?

Плащане на пътни такси

Плащане на пътни такси за МПС с максимално допустимо тегло до 3500 кг вече може лесно да се изпълни със закупуване на електронна винетка. Основните характеристики на електронната винетка не се различават много от класическата винетка под формата на стикер. Закупувайки онлайн, можете да използвате всички магистрали и скоростни пътища в Република Словения за периода на валидност и таксата не се заплаща въз основа на изминатото разстояние.

Превозните средства без валидна електронна винетка не могат да влизат в платен път.

Електронната винетка е свързана с регистрационния номер на превозното средство. При нейното закупуване е необходимо да въведете номера и държавата на регистрация и да изберете електронна винетка за класа на таксата. Ако регистрационният номер в системата не съвпада с регистрационния номер на превозното средство, таксата не се счита за платена. Клиентът е отговорен за въвеждането на правилния номер на регистрационната табела и избора на подходящ клас на таксата.

Вид и клас електронна винетка

Първият клас на такса включва еднопистови моторни превозни средства (например мотоциклети). Едноколесните моторни превозни средства са всички превозни средства с ширина на коловоза до 50 сантиметра. Можете да използвате измервателна лента или шивашки метър, за да измерите пистата от единия външен ръб до другия.

2A тол – превозни средства с максимално разрешено тегло до 3500 кг и височина над предната ос до 1,3 метра. Това включва повечето леки автомобили, миниванове, високопроходими автомобили, джипове и пикапи.

В класа 2В влизат превозни средства с максимално разрешено тегло до 3500 кг и височина над предната ос над 1,3 метра. Това са повечето многоцелеви автомобили и лекотоварни автомобили).

От кога може да се възползваме от онлайн плащането на такси?

От 1 декември 2021 г. годишните (и полугодишните за мотоциклети) електронни винетки ще бъдат достъпни за закупуване и използване. Седмичните и месечните електронни винетки ще бъдат достъпни от 1 февруари 2022 г.