Дървен парапет – добър избор ли е за вашата тераса?

Дали да изберете дървен парапет за вашата тераса?  – зависи от стила на цялата сграда. Дървото е материал, използван в строителството от незапомнени времена. Освен в цялостната конструкция на къщите, дървото е подходящо за изработването на парапети за тераси или стълби. В миналото е било предпочитано в балканските селища заради наличието му.  Днес е  символ на естетика и стил. Защо да изберем парапет, изработен от дърво?

Дървеният парапет е здрав и безопасен

Дървеният материал се отличава със здравина, която значително се подсилва след неговата обработка. За да бъде удължен животът  му то задължително се импрегнира. Импрегнирането е въвеждане на химически вещества в дървото, за да се подобрят неговите характеристики. Така материалът става по-устойчив на влага, вода, химикали. Импрегнирането намалява опасността от напукване и гниене. Технологията на импрегнирането включва няколко етапа. Това са: обеззаразяване (стерилизация), изсушаване, механическо обработване и повърхностно импрегниране. Дълбокото импрегниране е по-сложно и разнообразна технология. След него материалът почти не се поддава на ерозия.

Дървен парапет – красота и стил

До тук се запознахте с ползите по отношение на качество, здравина и функционалност. Не е за пренебрегване и факта, че дървото внася уют и топлина в къщата, а дърворезбата по колоните при вертикалния пълнеж може да превърне парапета в произведение на изкуството. И все пак при избора на дървен парапет е необходимо да се съобразите с това дали материалът се вписва в цялото излъчване на сградата. Дървото се комбинира добре с метал и  стъкло, което внася както оригиналност, така и модерно звучене. Дървените греди поставени хоризонтално на два или три реда създават парапет с изчистен стил, който подхожда на всяка фасада. Дървото позволява лакиране, което подобрява характеристиките му и внася лукс и красота в цялостната визия на сградата.

Екологично чист продукт

Дървото е използвано в строителството още от древни времена. По нашите земи и до днес има запазени много примери с дървени парапети на тераси и стълби. Те са устойчиви и здрави, въпреки времето. Подходящи за парапети са голям брой представители на дървесните видове. Сред тях най-често се използват дъб, бук, орех, череша, ясен, липа, иглолистна дървесина. Дървото е естествен материал, при който няма негативни лъчения и отрицателни влияния върху здравето на хората.  То не предизвиква влага. Не може да се нагрее от слънцето, както камъка.  Дървото е естествен изолатор от ниски температури. И не на последно място досегът с дърво внася добро настроение и усещане за спокойствие у обитателите на жилището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *