Без огледални фотоапарати

Без огледални фотоапарати. Докато допреди няколко години можехте да избирате само между два вида фотоапарата, удобните компактни фотоапарати, които са най-малките модели, и цифровите SLR фотоапарати. Без огледалните фотоапарати предлагат добро междинно решение: те са малки и леки, като компактните модели и по-евтини от DSLR.

Без огледални фотоапарати

Качеството на изображението определено не отстъпва на стандартните фотоапарати. Без огледалните системни камери често се наричат ​​просто системни камери, което всъщност не е съвсем правилно. Системната камера е просто камера, съставена от взаимнозаменяеми компоненти, като например сменяеми обективи или прикрепящи се светкавици. Това важи и за SLR.

Какво е без огледална камера

Разликата между  без огледалната системна камера, която се предлага от 2008 г., и цифровите огледално-рефлексни фотоапарати с един обектив е, както подсказва името, че  камерата работи без огледало. DSLR имат сгъваемо огледало между сензора и обектива. Той насочва изображението към сензора по време на експозиция. Това огледало не съществува в моделите без огледала (DSLM). Светлината се предава от обектива директно към сензора на камерата. В противен случай технологията предлага същите или подобни функции, както в случая с други системи за цифрови фотоапарати.

Без огледалната системна камера съчетава предимствата на цифровата огледално-рефлексна камера с тези на компактните устройства. Има сменяеми обективи и електронен визьор. Оптичният визьор, какъвто се намира в класическите SLR фотоапарати, вече не е необходим. Казано по-просто, електронният визьор е електронен дисплей, който се намира директно във визьора. Само няколко системни камери се справят без него, например камери с далекомер.

Предимствата на без огледалната камера

Системният фотоапарат без огледало има същото предимство като DSLR. Има сменяеми обективи, които ви предлагат възможност да адаптирате без огледалния фотоапарат към съответния мотив, среда или специални техники по най-добрия възможен начин. С подходящ адаптер можете да използвате и обективите на едноогледален фотоапарат за без огледален системен фотоапарат. Сега има много висококачествени модели, така че определено могат да се конкурират с DSLR.

Само електронният визьор е голямо предимство. Изображението във визьора идва от сензора и показва много повече, отколкото обективът улавя в момента. DSLR показва изображението в оптичния си визьор така, както е, докато моделите без огледало ви показват точно как ще изглежда изображението с вашите корекции и настройки. Можете да прегледате ефектите и параметрите, които желаете, и да коригирате, ако е необходимо, за да получите възможно най-добрите резултати. Тенденцията към без огледални фотоапарати изглежда неудържима, тъй като много модели могат да се конкурират с огледално-рефлексни фотоапарати по отношение на качество и скорост на изображението.